Uitnodiging studiebijeenkomst 21 maart 2019

Werk je als (zorg)professional met kinderen en/of volwassenen? Doe je dat in de gemeente Reimerswaal en/of Kapelle? Kom dan naar de aanstaande studiebijeenkomst.

Van professionals die betrokken zijn bij CJG Kapelle-Reimerswaal, Casus0100 in Reimerswaal,  Buurtteam Kapelle en Onderwijs horen we een aantal inhoudelijke thema’s die extra aandacht mogen krijgen en waar experts voor zijn benaderd onze kennis te vergroten.

Datum;            donderdag 21 maart 2019
Tijd;                 van 9.00 – 11.00 uur
Waar;              Bachten Vaete, Brouwerijstraat 3 te Kruiningen
Kosten;           deelname is gratis!

Meld je hier aan of ga naar de website www.cjgreimerswaal.nl. Geef aan welke 2 workshops je wilt bijwonen.

 

1. Diagnose; Gameverslaving

Door; Katrijn van den Berghe, GZ-psycholoog Indigo en Leo de Pan, outreachend preventiewerker Indigo Preventie

Voor veel mensen is gamen een hobby waar ze plezier aan beleven. Gamen levert voor de meeste spelers geen probleem op. Het is pas een probleem wanneer een persoon zelf, of zijn omgeving serieuze hinder ondervindt van het gamen. Als ouders of verzorgers het gevoel hebben dat het zo ver uit de hand loopt met het gamen dat ze het zelf niet meer kunnen oplossen, dan is misschien het moment gekomen dat ze bij jou aankloppen voor hulp. Is het dan gameverslaving? Wanneer spreken we van verslaving? Symptomen, gedrag, handelingsadviezen ; in de workshop komt het allemaal aan de orde.

 

2. Methodiek ; ‘Genieten van uw baby’

Door; Karin Dek, Preventiewerker Indigo Preventie

Als u last heeft van psychische klachten, is genieten van uw baby niet altijd makkelijk. De verzorging kan veel moeite kosten en de ‘roze wolken’ vliegen letterlijk over. Om u toch te helpen een goede start te maken en te genieten van uw kleine biedt Indigo ‘Genieten van uw baby’ aan. Het preventieprogramma ‘Genieten van uw baby’ is bedoeld voor volwassenen die een baby hebben in de leeftijd van 0-12 maanden. Na aanmelding wordt er allereerst kennisgemaakt en uitleg gegeven over de bezoeken. De ondersteuning bestaat uit 5-10 huisbezoeken door een preventiewerker. Tijdens de huisbezoeken wordt er gekeken naar het verbeteren van het contact en de communicatie tussen u en uw kindje. U leert hoe u meer plezier kunt beleven aan de verzorging van en het contact met uw kindje. Meestal gaat er veel meer goed dan u denkt, en daar wordt vooral op gericht. Uw eventuele partner of een belangrijke andere is ook van harte welkom.

 

3. Project ; ‘Onopvallend Anders’  

Door;  Rene Vader, Jeugdagent Kapelle / Reimerswaal

Ongeveer 16% van de Nederlandse bevolking heeft een IQ dat lager is dan 85. Van de in Nederland aangehouden verdachten heeft naar schatting 30% een lichte verstandelijke beperking (lvb) en is de kans op herhaling groot. Om dit te voorkomen wordt in de gemeenten Goes en Reimerswaal onder regie van de politie eenheid Zeeland-West-Brabant een project gestart waarin maatschappelijk werk en de centra voor jeugd en gezin (CJG) uit de genoemde gemeenten en de gemeenten zelf samenwerken. Doelstelling is om bij de politie meer aandacht te schenken aan mogelijke lvb-problematiek bij verdachten en door te verwijzen naar de hulpverlening als er een vermoeden is van een verstandelijke beperking bij een verdachte. Door middel van dit project wordt een integrale samenwerking ontwikkeld waarmee verdachten met een lichte verstandelijke beperking geholpen worden uit de problemen te komen en te blijven. 

 

4. Maatschappelijk thema; ‘Wonen in twee gezinnen’  

Door; Narriman el-Khattabi, Stief professional

In Nederland tref je in 1 op de 10 huishoudens een samengesteld gezin aan. Vol enthousiasme en met de beste voornemens starten twee volwassenen, al dan niet met eigen kinderen uit een eerdere relatie, aan een leven samen. Helaas lukt het meer dan de helft van deze relaties (60%) niet om het hoofd boven water te houden. De volgende scheiding is dan snel in zicht. De droom een gezin te worden blijkt een illusie te zijn. Stief professional Narriman el-Khattabi heeft zich als doel gesteld om die 60% tweede scheidingen te gaan verlagen. Zij begeleidt nieuwe relaties en samengestelde gezinnen. Aandachtspunten zijn het afsluiten van oude relaties, de verlangens voor de toekomst goed in kaart te brengen en duidelijke praktische afspraken te maken. Zij zegt: 'bezint eer ge begint' dat klinkt ouderwets, maar toch is er een mooie kern van waarheid. “Wonen in twee gezinnen” is een workshop waar je tips krijgt waar je direct mee aan de slag kunt.

 

Aanmelden & meer informatie

Meld je hier aan. Vragen? Neem contact op met Jan de Vlieger, coördinator Sociaal Domein

E-mail: j.de.vlieger@reimerswaal.nl, Tel: 06-10161971