Alle onderwerpen

Lichamelijke ontwikkeling

Het is mooi om te zien hoe snel je peuter zich ontwikkelt. Peuters ontdekken en leren elke dag iets nieuws. Ze gaan steeds beter praten en begrijpen steeds meer. Ze ontdekken dat ze zelf ook een mens zijn, en hun eigen wil wordt steeds sterker.

Peuters ontwikkelen zich in hun eigen tempo

Je kunt de groei van je kind volgen met behulp van de GroeiGids, dat je bij van het consultatiebureau krijgt na de geboorte van je kind. Dat is een handig boekje met veel informatie waarin je zelf ook kunt bijhouden hoe je kind zich op allerlei gebieden ontwikkelt.

Motorische ontwikkeling

De motorische ontwikkeling van kinderen kent verschillende mijlpalen. Kinderen leren achtereenvolgens zitten, kruipen, staan, lopen, rennen, huppelen en fietsen. Ze leren hoe ze zich steeds beter kunnen bewegen en hoe ze kun lichaam kunnen gebruiken. Door spelen en bewegen is je kind de hele dag bezig met oefenen. ‘Zelf doen!’ hoort daar ook bij.

Elk kind is anders

Het is goed om te bedenken dat ieder kind anders is. Het kan zijn dat je kind met bepaalde ontwikkelingen wat later is dan andere kinderen. Dat hoeft niet te betekenen dat er iets mis is. Het ene kind is nu eenmaal wat sneller dan het andere.

Handige apps

  • GroeiGids app – Met de app van de GroeiGids kun je als (aanstaande) ouder de groei en ontwikkeling van je kind(eren) bijhouden.
  • iGrow – Met de app van TNO kun je eenvoudig zien hoe je kind (van 0-10 jaar) groeit, hoe lang je kind wordt en of het een gezond gewicht heeft.
  • GezondGroeien – Met de app van het Voedingscentrum kun je de groei en ontwikkeling van je kind in je buik en de eerste jaren daarna volgen.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.