Alle onderwerpen

Vroeghulp voor jonge kinderen

Jonge kinderen ontwikkelen zich soms anders dan je had verwacht op bijvoorbeeld lichamelijk, psychisch of sociaal gebied. Dit hoeft niet te betekenen dat een kind een ernstig ontwikkelingsprobleem heeft, maar soms maak je je gewoon zorgen. Juist omdat je niet weet wat er precies aan de hand is.

  • Mijn peuter kan zo driftig zijn dat ik me geen raad weet.
  • Mijn kind speelt niet, maar gooit met speelgoed.
  • Mijn peuter van 3 maakt alleen maar klanken. Het is voor mij onverstaanbaar.

Waar kun je terecht?

Je kunt de problemen bespreken met bijvoorbeeld een verpleegkundige van {het jgz} of met de huisarts. Maak je je zorgen, juist omdat je niet weet wat er precies aan de hand is? Dan kun je dit bespreken met de mensen van Integrale Vroeghulp.

Het team Integrale Vroeghulp (of soms heet het nog Loket Vroeghulp of VTO-vroeghulp) wil er graag samen met ouders voor zorgen dat kinderen van 0 tot 7 jaar zich zo goed mogelijk ontwikkelen.

Deskundigheid

Bij Integrale Vroeghulp werken organisaties samen die ondersteuning bieden aan gezinnen met jonge kinderen met een ontwikkelingsachterstand of gedragsproblemen. Samenwerking met andere organisaties is zeer waardevol. Iedereen brengt zijn of haar eigen deskundigheid mee en er wordt van alle kanten naar de situatie gekeken.

Het eerste telefoontje

Het is heel belangrijk om zo vroeg mogelijk problemen op te sporen, zodat je kind snel passende hulp kan krijgen. Je kunt doorverwezen worden door de huisarts, maar je kunt ook zelf bellen voor hulp. Via de website van Integrale Vroeghulp kun je kijken bij welk team je bij jou in de buurt terecht kunt.

Plan van aanpak

Soms is een telefoontje voldoende en word je meteen op het juiste spoor gezet. In andere gevallen is er meer nodig en zullen verschillende deskundigen proberen te achterhalen wat er aan de hand is met je kind. Natuurlijk wordt er ook goed nagedacht over hoe je kind behandeld kan worden. Het team maakt samen met jou als ouder een plan van aanpak.

Samenwerken met de ouders

Als ouder word je van het begin af aan zo veel mogelijk betrokken bij de gesprekken met deskundigen en bij de behandeling van je kind. Samenwerken is het allerbelangrijkste. Daarom krijg je een vast contactpersoon: de casemanager. Een casemanager maakt alle afspraken voor je en zorgt ervoor dat je goed op de hoogte blijft.

Hoe andere ouders dat ervaren hebben, lees je op Integralevroeghulp.nl.

Onafhankelijk en kosteloos

Integrale Vroeghulp is onafhankelijk. Dit betekent dat het belang van je kind vooropstaat. Je hebt geen verwijzing nodig van de huisarts of {het jgz}. De hulp en ondersteuning die je krijgt, zijn kosteloos.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.