Alle onderwerpen

Lichaamsverzorging

Je handen wassen na toiletbezoek, je hand voor je mond houden als je hoest en regelmatig een douche nemen – dit zijn allemaal dingen die je kind meekrijgt doordat je het voordoet en vertelt hoe het moet. Het ene kind is daar wat sneller in dan het andere.

Handen wassen

Het is goed om als regel in te stellen dat iedereen zijn handen moet wassen voor het eten. Leer kinderen ook om hun handen te wassen voordat ze meehelpen in de keuken. Natuurlijk leer je je kind ook dat het de handen wast als het naar het toilet is geweest.

Naar het toilet

Wanneer je kind zindelijk wordt, leer je jongens om hun plasser af te vegen na het plassen, en meisjes leer je van voren naar achteren af te vegen.

Billen vegen is ook iets wat kinderen moeten leren. Een meisje leer je van voren naar achteren af te vegen om te voorkomen dat bacteriën uit de darmen bij het plasgaatje kunnen komen. Je vertelt ook dat je door moet gaan met vegen totdat het papier schoon blijft na het vegen.

Wassen en douchen

Sommige mensen laten hun kinderen dagelijks douchen of in bad gaan. Dat is niet altijd nodig. Het kan zelfs niet prettig zijn voor kinderen met een gevoelige huid. Het is goed om je kind te leren zich dagelijks te wassen. Je kunt vertellen welke lichaamsdelen ze in elk geval elke dag moeten wassen: gezicht, handen, oksels, schaamstreek, billen en voeten.

Regelmatig schoon ondergoed aantrekken is ook een gewoonte die je je kinderen kunt bijbrengen.

Jongens

Bij jongens is het belangrijk dat ze leren hun voorhuid terug te trekken om de penis goed schoon te wassen. Laat alleen het stukje voorhuid schoonmaken dat gemakkelijk teruggeschoven kan worden, anders kunnen wondjes ontstaan. Na het terugschuiven van de voorhuid kunnen de eikel en de voorhuid met lauw water schoongespoeld worden. Gebruik geen zeep. Doe dit in het begin samen met hem, bij voorkeur in bad of onder de douche, dan gaat dit makkelijker. Na korte tijd kan hij het zelf.

Kijk ook eens bij:

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.