Alle onderwerpen

Opvoedtips pubers

Soms gaat opvoeden als vanzelf en soms sta je voor lastige kwesties waarbij je wel wat hulp kunt gebruiken, zeker nu je kind in de puberteit zit en graag zijn of haar eigen plan trekt.

Luisteren, praten en onderhandelen

Kinderen die in de puberteit komen veranderen. Als ouder moet je wel meeveranderen, of je nu wilt of niet. Je moet meer ruimte geven aan een puber die zelf wil beslissen. Daarom is het extra belangrijk om in deze leeftijdsfase te luisteren, te praten en te onderhandelen met je kind.

Opvoeden met steun en aandacht

Ook al wordt je kind steeds zelfstandiger, het heeft jouw steun zeker nog nodig. Ondersteun je kind en moedig het aan om bijvoorbeeld vrienden te maken, voor zichzelf op te komen en problemen op te lossen. Daardoor voelen jongeren zich gewaardeerd en krijgen ze zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld. Aandacht en complimenten geven zijn ook een vorm van waardering en ondersteuning. Complimenteer je kind als iets goed gaat of als het zich aan de afspraken houdt. Onderneem bijvoorbeeld samen leuke dingen.

Grenzen en regels

Het lijkt alsof jongeren zich niet aan regels willen houden. Toch is het ook prettig voor ze dat ze weten wat die regels zijn en waar de grens ligt. Dat geeft houvast. Vertel je kind wat je verwacht en wat je grenzen en regels zijn. Stuur bij als je kind ongehoorzaam is of zich niet aan de regels houdt. Als dit steeds weer gebeurt, is het soms nodig straf te geven.

Ruzie

In de puberteit kunnen jongeren behoorlijk last hebben van stemmingswisselingen. Daarbij willen ze zich afzetten tegen hun ouders en tegen de regels. Dat leidt soms tot ruzie. Het is belangrijk dat je weet wat je het best kunt doen in die situatie. Verder is het belangrijk om goed te blijven communiceren met elkaar.

Filmpje: Fiona over brutaal en opstandig gedrag

Iedere ouder krijgt ermee te maken: brutaal gedrag. Hoe ga je ermee om? Fiona geeft je een aantal tips.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.